Το θεατρικό παιδικό έργο «Πέσαμε από τα σύννεφα» θα μπορούσε να αποτελεί ξεκάθαρα ένα έργο πρόληψης. Κι αυτό γιατί καταφέρνει να αναδείξει τις αιτίες που οδηγούν σε επικίνδυνες συμπεριφορές – παράγοντες κινδύνου (ατομικούς, οικογενειακούς, κοινωνικούς), αλλά και να φωτίσει παράγοντες προστασίας, να δείξει δηλαδή το δρόμο προς μια πιθανή λύση του προβλήματος.

Στο πλαίσιο της συνεργασίας του Δήμου Ωραιοκάστρου, της Αντιδημαρχίας Κοινωνικής Πολιτικής και Αλληλεγγύης, με το «Δίκτυο Άλφα», η παράσταση παρουσιάζεται την Κυριακή, 1 Δεκεμβρίου 2024, στις 7 το απόγευμα στην αίθουσα «Νέλλυ Δελή» στο Κτίριο «Παύλος Μελάς» στο Παλαιόκαστρο (Μακεδονικού Αγώνα 7) με ελεύθερη είσοδο για το κοινό.

Το έργο

Η αναζήτηση της «μαγικής λύσης» αποτελεί το πυρηνικό θέμα του θεατρικού έργου «Πέσαμε απ’ τα σύννεφα». Οι χαρακτήρες του έργου προσπαθούν να ξεφύγουν από δυσκολίες και προσωπικά αδιέξοδα, επιλέγοντας αφενός συμπεριφορές και δράσεις οι οποίες λειτουργούν σαν αντιπερισπασμός και καταφεύγοντας αφετέρου στον κόσμο του φαντασιακού και των ψευδαισθήσεων.

Ο Φοίβος κλείνεται μέσα στην εικονική πραγματικότητα που του προσφέρουν οι οθόνες και τα βιντεοπαιχνίδια, η Θάλεια αγοράζει συνεχώς καινούρια πράγματα, η Νιόβη καταφεύγει σε μοναχικές δραστηριότητες για να ξεχάσει την απώλεια του πατέρα της, η Μελίτη αποσύρεται και απομονώνεται προκειμένου να μην αντιμετωπίσει τους φόβους της, ενώ η Ελένη κλέβει το μαγικό ραβδί προσπαθώντας με ξόρκια να απαλλαγεί επιτέλους από τα άσχημα γυαλιά οράσεως που γίνονται αντικείμενο κοροϊδίας από τους συμμαθητές της.

Η προσκόλληση αυτή των χαρακτήρων σε ενέργειες που όχι μόνο δεν αποτελούν τρόπο αντιμετώπισης στο πρόβλημά τους, όχι μόνο δεν λύνουν τον ψυχικό τους κόμπο, αλλά αντίθετα τον δένουν πιο σφιχτά, αντανακλά ακριβώς τον μηχανισμό λειτουργίας των εθισμών και των εξαρτήσεων. Οι κάθε είδους εξαρτήσεις δημιουργούν την ψευδαίσθηση ότι μπορούν πολλές φορές εύκολα και γρήγορα να προσφέρουν την αναγκαία ανακούφιση και διέξοδο. Χρησιμοποιώντας ως δούρειο ίππο την ανάγκη για διαφυγή, εισβάλλουν στην ζωή των ανθρώπων με την ψεύτικη υπόσχεση ότι θα φέρουν άμεσα την πολυπόθητη ανακούφιση.

Και οι ατομικοί παράγοντες κινδύνου που αναφέρονται πιο πάνω, η ατομική ευαλωτότητα συναντά την ευαλωτότητα των ενηλίκων υποστηρικτών, των μεγάλων που δυσκολεύονται να ασκήσουν το γονικό ρόλο της υποστήριξης και της οριοθέτησης και ικανοποιούν ασταμάτητα τις επιθυμίες των παιδιών για να μην χάσουν την αγάπη και την αποδοχή τους. Έτσι η Νεράιδα Νολάνα κάνει μαγικά και ικανοποιεί κάθε παιδικό πόθο-απαίτηση: παγωτά, καινούριο κινητό, ρούχα, ομορφιά. Όλα παρέχονται, όλα έτοιμα.

Το έργο διαδραματίζεται στα «σύννεφα», για να δείξει την πραγματικότητα του σήμερα, την κοινωνία της εικόνας, του περιτυλίγματος, του «μαγικού», του εύκολου, του έχειν και όχι του είναι. Μια πραγματικότητα που ακούει τις καταναλωτικές και όχι τις συναισθηματικές ανάγκες των παιδιών. Άλλα όταν το μαγικό ραβδί χάνεται τότε οι δυνάμεις όλων κινητοποιούνται να το βρουν. Και βέβαια σε αυτή την ατομική, αλλά και ομαδική πορεία και με τη βοήθεια της «σοφίας» που κάθε ενήλικας υποστηρικτής μπορεί να ανασύρει από μέσα του ανακαλύπτουν ότι το ραβδί δεν τους χρειάζεται πια. Αλλά ούτε τα σύννεφα. Έτσι το σύννεφο πάνω στο οποίο βρίσκεται ο πύργος στον οποίο κατοικούν τα πρόσωπα του έργου διαλύεται. Όταν τα πρόσωπα αυτά λοιπόν «πέφτουν από τα σύννεφα» είναι η στιγμή που με τη βοήθεια της ντεντέκτιβ Λευκής και της μέλισσας Μαριλού αρχίζουν να εμπεδώνουν πως στη ζωή δεν υπάρχουν μαγικές λύσεις. Χρειάζεται μόχθος και συνεχής επαγρύπνηση για να μπορέσει κανείς να αντιμετωπίσει τα προβλήματα και τα αδιέξοδά του. Κι όμως, υπάρχει κάτι μαγικό και βρίσκεται στους ανθρώπους που στέκονται δίπλα μας. Η «μαγεία» βρίσκεται στο μαζί.

INFO

Κείμενο: Μαρία Αλβανού

Σκηνοθεσία – Σκηνικά|Κοστούμια|Φωτισμοί: Νικόλας Λαμπάκης

Μουσική: Χρυσάνθη Τσουκαλά, Νικόλας Λαμπάκης

Βοηθός Σκηνοθεσίας – Μουσική Διδασκαλία: Παναγιώτης Μέγγουλης

Διοργάνωση – Επιστημονική καθοδήγηση: Κέντρο Πρόληψης Δίκτυο Άλφα, Σπυροπούλου Ελευθερία, Επιστημονική υπεύθυνη, Ψυχολόγος και Ζουντουρίδου Βασιλική, Μακρογιάννη Χριστίνα, Στελέχη Πρόληψης, Ψυχολόγοι

Παίζουν (με αλφαβητική σειρά): Ανατολή Αυγερινού, Νάντια Βικοπούλου, Κατερίνα Καραμπάτη, Κατερίνα Καφετζοπούλου, Γιώργος Κριθαρίδης, Γεωργία Οικονομίδη, Ελευθερία Συρμαλόγλου, Άννα Χατζηβασιλειάδου / Στην παράσταση ακούγονται οι φωνές των ηθοποιών Θανάση Δόβρη και Μαρία Παρασύρη.

Κατασκευή σκηνικών: Χρήστος και Γιώργος Κυργιανές

Βοηθός εικαστικών επιλογών σκηνικού: Αφροδίτη Καράμαλη

Κατασκευή κοστουμιών: Ατελιέ ρούχων Ταμάρα

Ειδικές κατασκευές: Ανατολή Αυγερινού

Ειδικά εφέ: Βασίλης Παπαχρήστος

Σχεδιασμός Αφίσας: Λία Κατσιγιάννη

Φωτογράφιση και βιντεοσκόπηση παράστασης: Λευτέρης Τραχανίδης (GL Productions Photo Studio)

Συνδιοργάνωση: Δήμος Ωραιοκάστρου / Αντιδημαρχία Κοινωνικής Πολιτικής και Αλληλεγγύης.

Πηγή κειμένου και φωτογραφίας: ditika.gr




Για άρθρα που αναδημοσιεύονται και αναγράφεται η πηγή τους, ουδεμία ευθύνη φέρει το SalonikaPlus.gr, καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο την ιστοσελίδα.
Νεότερη Παλαιότερη