Γιουβαρλάκια κοκκινιστά και αφράτα, με δεμένη σάλτσα ντομάτας. Παραδοσιακή συνταγή με μικρασιατικές καταβολές.
ΥΛΙΚΑ
για τα γιουβαρλάκια
500 γρ. κιμά μοσχαρίσιο
1 αυγό
1 μέτριο ξερό κρεμμύδι τριμμένο (ή πολύ ψιλοκομμένο)
1 καρότο ψιλοτριμμένο
¼ φλ. ελαιόλαδο
¼ φλ. ρύζι καρολίνα ή γλασέ
2 κ.σ. άνηθο ψιλοκομμένο
2 κ.σ. μαϊντανό ψιλοκομμένο
αλάτι
φρεσκοτριμμένο πιπέρι
για τη σάλτσα ντομάτας
¼ φλ. ελαιόλαδο
1 μικρό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
2 πατάτες κομμένες σε μέγεθος μπουκιάς
2 φλ. τριμμένη ντομάτα
2 φλ. νερό
αλάτι
πιπέρι
κοτσάνια από άνηθο και μαϊντανό
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
για τα κοκκινιστά γιουβαρλάκια
Σε ένα μπολ βάζουμε τον κιμά, το αυγό, το ρύζι, το κρεμμύδι, το καρότο, το ελαιόλαδο, τα μυρωδικά και αλατοπίπερο. Ζυμώνουμε πολύ καλά τα υλικά μέχρι ο κιμάς να αλλάξει χρώμα και να ασπρίσει.
Πλάθουμε μικρές μπαλίτσες σε μέγεθος καρυδιού και τις αραδιάζουμε σε έναν δίσκο (για σπυρωτό ρύζι στα γιουβαρλάκια, το μουλιάζουμε σε νερό για 15΄).
για τη σάλτσα ντομάτας
Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε κατσαρόλα πλασοτέ και σοτάρουμε το κρεμμύδι για 3΄.
Προσθέτουμε τις πατάτες, ανακατεύουμε και σοτάρουμε για 3΄ ακόμα.
Προσθέτουμε το νερό, την ντομάτα και τα κοτσάνια από άνηθο και μαϊντανό.
Σκεπάζουμε και συνεχίζουμε το μαγείρεμα για 10 λεπτά.
Πλάθουμε τα γιουβαρλάκια και όλα μαζί τα ρίχνουμε στη σάλτσα ντομάτας.
Χαμηλώνουμε τη φωτιά και βράζουμε τα γιουβαρλάκια με τη σάλτσα ντομάτας για περίπου 25-30΄ σε μέτρια φωτιά μέχρι να πυκνώσει η σάλτσα.
Τέλος, αλατοπιπερώνουμε τα κοκκινιστά γιουβαρλάκια.
(Φωτ.: argiro.gr)
Πηγή: argiro.gr.
Πηγή: argiro.gr.