Σπιτική πίτα με ωραίο τραγανό φύλλο από τα χεράκια σας και πεντανόστιμη γέμιση με χωριάτικο λουκάνικο μπορεί να γίνει σίγουρα από τα αγαπημένα σας φαγητά.
ΥΛΙΚΑ
Για τη ζύμη
400γρ. αλεύρι σκληρό
¼ κουτ. γλυκού αλάτι
200γρ. βούτυρο κρύο, σε κυβάκια ή λάδι
2 κρόκους χτυπημένους αν σας αρέσει το αυγό στο φύλλο
Για τη γέμιση
2 χωριάτικα λουκάνικα μεγάλα, σε μικρά κομμάτια
3 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
2 κρεμμύδια μεγάλα, σε φέτες
1 πιπεριά Φλωρίνης σε φέτες
1 καυτερή πιπερίτσα ψιλοκομμένη ή λίγο μπούκοβο (αν σας αρέσουν τα καυτερά διαφορετικά μην βάλετε)
1 σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένη
½ ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο
αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
Ετοιμάζετε τη ζύμη: Κοσκινίζετε το αλεύρι και το ανακατεύετε με το αλάτι σε ένα μπολ. Τα ρίχνετε σε μια λεκανίτσα ή μια αλευρωμένη επιφάνεια, προσθέτετε το κρύο βούτυρο και ζυμώνετε με τις άκρες των δαχτύλων μέχρι να πάρετε μια τριφτή ζύμη. Ρίχνετε και τους χτυπημένους κρόκους, κρατάτε μια μικρή ποσότητα όμως στην άκρη σε ένα μπολ για την επάλειψη της πίτας.
Ζυμώνετε τα υλικά με το χέρι μέχρι να πάρετε μια λεία και εύπλαστη ζύμη. Τη βάζετε σε μπολ, την καλύπτετε με μεμβράνη και την αφήνετε για λίγο στο ψυγείο.
Ετοιμάζετε τη γέμιση: Ζεσταίνετε το ελαιόλαδο σε μεγάλο τηγάνι και σοτάρετε για λίγο τα κρεμμύδια. Προσθέτετε τις πιπεριές, το σκόρδο και την καυτερή πιπερίτσα και συνεχίζετε το σοτάρισμα για 5 λεπτά ακόμα. Ρίχνετε το μαϊντανό, το αλάτι και το φρεσκοτριμμένο πιπέρι. Τελευταίο ρίχνετε το λουκάνικο, ανακατεύετε καλά και κατεβάζετε τη γέμιση από τη φωτιά.
Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180°C. Χωρίζετε τα 2/3 της ζύμης, ανοίγετε το πρώτο φύλλο και το στρώνετε σε στρογγυλό ταψάκι.
Αδειάζετε μέσα τη γέμιση και ανοίγετε και το δεύτερο φύλλο. Κολλάτε επάνω το δεύτερο φύλλο και με τα δάχτυλα τσιμπάτε τη ζύμη να καλύψει το πάνω με το κάτω φύλλο σαν δαντέλα.
Με το μαχαίρι κάνετε 3 χαρακιές στο κέντρο της πίτας για να βγαίνει ο ατμός και αλείφετε με πινέλο την επιφάνεια με λίγο λάδι. Ψήνετε στον προθερμασμένο φούρνο για 50 λεπτά περίπου και σερβίρετε την πίτα ζεστή.
ΥΛΙΚΑ
Για τη ζύμη
400γρ. αλεύρι σκληρό
¼ κουτ. γλυκού αλάτι
200γρ. βούτυρο κρύο, σε κυβάκια ή λάδι
2 κρόκους χτυπημένους αν σας αρέσει το αυγό στο φύλλο
Για τη γέμιση
2 χωριάτικα λουκάνικα μεγάλα, σε μικρά κομμάτια
3 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
2 κρεμμύδια μεγάλα, σε φέτες
1 πιπεριά Φλωρίνης σε φέτες
1 καυτερή πιπερίτσα ψιλοκομμένη ή λίγο μπούκοβο (αν σας αρέσουν τα καυτερά διαφορετικά μην βάλετε)
1 σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένη
½ ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο
αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
Ετοιμάζετε τη ζύμη: Κοσκινίζετε το αλεύρι και το ανακατεύετε με το αλάτι σε ένα μπολ. Τα ρίχνετε σε μια λεκανίτσα ή μια αλευρωμένη επιφάνεια, προσθέτετε το κρύο βούτυρο και ζυμώνετε με τις άκρες των δαχτύλων μέχρι να πάρετε μια τριφτή ζύμη. Ρίχνετε και τους χτυπημένους κρόκους, κρατάτε μια μικρή ποσότητα όμως στην άκρη σε ένα μπολ για την επάλειψη της πίτας.
Ζυμώνετε τα υλικά με το χέρι μέχρι να πάρετε μια λεία και εύπλαστη ζύμη. Τη βάζετε σε μπολ, την καλύπτετε με μεμβράνη και την αφήνετε για λίγο στο ψυγείο.
Ετοιμάζετε τη γέμιση: Ζεσταίνετε το ελαιόλαδο σε μεγάλο τηγάνι και σοτάρετε για λίγο τα κρεμμύδια. Προσθέτετε τις πιπεριές, το σκόρδο και την καυτερή πιπερίτσα και συνεχίζετε το σοτάρισμα για 5 λεπτά ακόμα. Ρίχνετε το μαϊντανό, το αλάτι και το φρεσκοτριμμένο πιπέρι. Τελευταίο ρίχνετε το λουκάνικο, ανακατεύετε καλά και κατεβάζετε τη γέμιση από τη φωτιά.
Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180°C. Χωρίζετε τα 2/3 της ζύμης, ανοίγετε το πρώτο φύλλο και το στρώνετε σε στρογγυλό ταψάκι.
Αδειάζετε μέσα τη γέμιση και ανοίγετε και το δεύτερο φύλλο. Κολλάτε επάνω το δεύτερο φύλλο και με τα δάχτυλα τσιμπάτε τη ζύμη να καλύψει το πάνω με το κάτω φύλλο σαν δαντέλα.
Με το μαχαίρι κάνετε 3 χαρακιές στο κέντρο της πίτας για να βγαίνει ο ατμός και αλείφετε με πινέλο την επιφάνεια με λίγο λάδι. Ψήνετε στον προθερμασμένο φούρνο για 50 λεπτά περίπου και σερβίρετε την πίτα ζεστή.