Η αγαπημένη γεύση από το κριθαράκι δημιουργεί το τέλειο γευστικό φόντο για να πρωταγωνιστήσουν οι θαλασσινές αρωματικές εξάρσεις της γαρίδας συνοδευμένες από μια σύνθεση λαχανικών.

 Ένα υπέροχο καλοκαιρινό πιάτο που θα γίνει η δημοφιλής συνταγή σας!

Η δυσκολία της συνταγής είναι ότι χρειάζεται υπομονή για να ετοιμάσετε το κριθαράκι –όχι με τον απλό παραδοσιακό τρόπο, αν και μπορείτε να τον εφαρμόσετε- αλλά με την τεχνική ενός ριζότου. Με άλλα λόγια να βράσει λίγο λίγο με τον ζωμό λαχανικών και να γίνει κρεμώδες στο τέλος.

Το άλλο μυστικό είναι ότι δεν πρέπει να παραμαγειρέψετε τις γαριδούλες. Είναι ευαίσθητες και για να μείνουν μαλακές χρειάζονται ελάχιστο μαγείρεμα, αλλιώς σκληραίνουν και γίνονται σαν λάστιχο.

Υλικά για 4 άτομα

1 κιλό γαρίδες κατεψυγμένες χωρίς το κέλυφος

400 γρ. κριθαράκι

1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο

1 πιπεριά Φλωρίνης κομμένη σε λεπτές ροδέλες

1 πιπεριά πράσινη (ή κέρατο) κομμένη σε λεπτές ροδέλες

500 γρ. ντοματάκια ψιλοκομμένα

500 ml ζωμός λαχανικών

100 ml λευκό κρασί ή 50 ml ούζο

70 ml ελαιόλαδο

1 κ.γ. σκόνη σκόρδο

Μαϊντανός ψιλοκομμένος

αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Τρόπος παρασκευής

Σε φαρδύ τηγάνι βάζουμε το λάδι να ζεσταθεί και σοτάρουμε το κρεμμύδι και τις πιπεριές να μαλακώσουν περίπου για 3 λεπτά.

Στη συνέχεια, προσθέτουμε το κριθαράκι και ανεβάζουμε τη θερμοκρασία. Ανακατεύουμε για 1 λεπτό. Προσθέτουμε 1 κ.σ. ζωμό λαχανικών και ανακατεύουμε. Κάθε φορά που το μείγμα πίνει τον ζωμό προσθέτουμε την επόμενη κουταλιά, ανακατεύοντας συνεχώς.  Συνεχίζουμε έτσι για 3-4 λεπτά ή μέχρι να έχουμε βάλει τη μισή ποσότητα ζωμού.

Προσθέτουμε το λευκό κρασί και συνεχίζουμε να ανακατεύουμε με απαλές κινήσεις. Ρίχνουμε τα ψιλοκομμένα ντοματάκια ανακατεύουμε και συνεχίζουμε με τον υπόλοιπο ζωμό και την προηγούμενη διαδικασία.

Όταν το κριθαράκι έχει βράσει και χυλώσει, (περίπου 15 λεπτά) ρίχνουμε τη σκόνη σκόρδου και τις γαριδούλες και ανακατεύουμε για 2 λεπτά περίπου ακόμη.

Σημείωση: Οι γαριδούλες δεν χρειάζονται πάνω από 3-4 λεπτά για να μαγειρευτούν. Αν τις μαγειρέψουμε παραπάνω σκληραίνουν και καταστρέφονται.

Κλείνουμε τη φωτιά και αφήνουμε το κριθαρότο για 1 λεπτό ακόμη. Οι γαριδούλες συνεχίζουν να μαγειρεύονται από τη θερμότητα του ζυμαρικού.

Προσθέτουμε τον ψιλοκομμένο μαϊντανό λίγο αλάτι και πιπέρι και ανακατεύουμε. Σερβίρουμε αμέσως.
Πηγή Tromaktiko
أحدث أقدم