Προετοιμασία – παρασκευή: περίπου 1 ώρα / Αναμονή: 1 μέρα
Υλικά (για περίπου 1.200 γρ.)
1 κιλό σταφύλια φράουλα ή άλλα της αρεσκείας μας
500 γρ. ζάχαρη
χυμός από 1 ακέρωτο λεμόνι
100 γρ. κορν φλάουρ

Διαδικασία
Πλένουμε πολύ καλά τα σταφύλια και τα αφήνουμε πάνω σε απορροφητικό χαρτί κουζίνας ώστε να στεγνώσουν εντελώς.

Στη συνέχεια, τα καθαρίζουμε από τα κουκούτσια τους, αν έχουν, και τα ρίχνουμε στον κάδο του μπλέντερ. Τα πολτοποιούμε και τα μεταφέρουμε σε μια κατσαρόλα.

Προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά και τοποθετούμε την κατσαρόλα σε μεσαίας έντασης φωτιά. Οση ώρα βράζει η μαρμελάδα, αν χρειαστεί, ξαφρίζουμε την επιφάνειά της με μια τρυπητή κουτάλα.

Αφήνουμε το μείγμα να δέσει, ανακατεύοντάς το ανά τακτά χρονικά διαστήματα με έναν αυγοδάρτη.

Για να δούμε αν έχει δέσει η μαρμελάδα και μπορούμε να την αποσύρουμε από τη φωτιά, κάνουμε το εξής τεστ: Βάζουμε ένα πιατάκι στην κατάψυξη να κρυώσει. Ρίχνουμε μια μικρή ποσότητα από τη μαρμελάδα πάνω στο πιάτο και το φυσάμε να κρυώσει.

Με το δάχτυλό μας κάνουμε μια γραμμή στη μαρμελάδα. Αν δημιουργηθεί δρόμος που δεν κλείνει, τότε έχει δέσει και την αποσύρουμε από τη φωτιά. Αλλιώς τη βράζουμε λίγο ακόμη και ξαναδοκιμάζουμε.

Την αδειάζουμε ζεστή σε ένα βάζο, κατά προτίμηση αποστειρωμένο, και το σφραγίζουμε καλά. Αφήνουμε να κρυώσει σε θερμοκρασία περιβάλλοντος και την επόμενη μέρα τη φυλάσσουμε στο ψυγείο.

Tip
Για να αποστειρώσουμε γρήγορα και εύκολα τα βάζα, τα πλένουμε πολύ καλά, τα στεγνώνουμε και τα βάζουμε μαζί με τα καπάκια (όχι κλεισμένα) σε προθερμασμένο φούρνο στους 100° C για 5 λεπτά.

Περισσότερες συνταγές στο www.gastronomos.gr
أحدث أقدم