Το τυρί cottageκάνει μία δυναμική επιστροφή τα τελευταία χρόνια, καθώς η θρεπτική του αξία αναγνωρίζεται από τους υπέρμαχους της υγιεινής διατροφής και αρκετούς αθλητές.

Η ιστορία του cottage

Οι «φήμες» λένε πως οι αγρότες στην Ευρώπη παρασκευάζουν εδώ και αιώνες το ιδιαίτερο αυτό τυρί. Οι ίδιοι, μεταναστεύοντας στην Αμερική στις αρχές τους 1800, πήραν μαζί τους την «τέχνη» της τυροκομίας. Η συνέχεια της ιστορίας είναι γνωστή, με τη βιομηχανία των τροφίμων να «εκμεταλλεύεται» την πολύτιμη θρεπτική αξία του τυριού αυτού.

Πώς φτιάχνεται

Εάν η υφή του τυριού cottage σάς παραξενεύει και σας κάνει να πιστεύετε πως πρόκειται για ένα ιδιαιτέρως επεξεργασμένο τυρί, η πραγματικότητα σάς διαψεύδει, επισημαίνει η Ήβη Παπαϊωάννου, RDN, MS, MBA, Διαιτολόγος, Διατροφολόγος, Μέλος της Ακαδημίας Διατροφής και Διαιτολογίας, ΗΠΑ. Βάση της παραδοσιακής μεθόδου τυροκόμισης, το cottage παρασκευάζεται με την προσθήκη κάποιου οξέως σε παστεριωμένο γάλα. Το οξύ αυτό συνήθως προέρχεται από καλούς μικροοργανισμούς που προστίθενται στο γάλα. Οι τελευταίοι, όταν «αναπνέουν», εκλύουν γαλακτικό οξύ το οποίο με τη σειρά του δημιουργεί αυτά τα μικρά πήγματα, ή καλύτερα συσσωματώματα, στο γάλα. Στη συνέχεια το τυρί στραγγίζεται, προστίθεται αλάτι και το cottage είναι έτοιμο!

Η πολύτιμη θρεπτική του αξία

Θα λέγαμε πως η θρεπτική αξία του cottage είναι αντίστοιχη με εκείνη του γιαουρτιού. Σε 100 γραμμάρια τυριού, ή περίπου μισή συσκευασία του εμπορίου, περιέχονται:

70 μόλις θερμίδες12 γραμμάρια πρωτεΐνηςτο 10% των ημερήσιων αναγκών σας στη βιταμίνη Β12το 5% των ημερήσιων αναγκών σας σε ασβέστιο

Ο συνδυασμός των χαμηλών θερμίδων με την υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη μετατρέπει το cottage, σύμφωνα με την κ. Παπαϊωάννου, στην ιδανική επιλογή για όσους θέλουν να ελέγξουν την όρεξή τους, να ενισχύσουν την αναδόμηση του μυϊκού συστήματος, ακολουθούν μία δίαιτα χαμηλή σε λιπαρά ή «προσεκτική» σε σάκχαρα.

Σε πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό της Βρετανικής Διατροφικής Ομοσπονδίας, το cottage αναδεικνύεται ως το ιδανικό σνακ πριν τον ύπνο. Η αργή απορρόφηση της πρωτεΐνης με το όνομα «καζεΐνη» που περιέχει, πιθανολογείται πως συμβάλλει στη σταδιακή αναδόμηση των μυών τις βραδινές ώρες.

Προσοχή χρειάζεται, τονίζει η κ. Παπαϊωάννου, από όσους ακολουθούν μία δίαιτα χωρίς πολύ αλάτι, καθώς το cottage, όπως και τα υπόλοιπα τυριά, ενδέχεται να μην αποτελούν ιδανική καθημερινή συνήθεια.


Τρόποι για να αγαπήσετε το cottage στην καθημερινότητά σας!

Χρησιμοποιήστε το σαν κρέμα για να γεμίσετε τα λαζάνια.Αναμείξτε το με λίγη κέτσαπ και μυρωδικά για ένα υγιεινό και λαχταριστό ντιπ!Δώστε κρεμώδη υφή στο σπιτικό σας πέστο.Δοκιμάστε το σε συνταγές γλυκών όπως το cheesecake.Για μεγαλύτερη ποικιλία και περισσότερη πρωτεΐνη από το γιαούρτι, δοκιμάστε το με φρούτα και μέλι.Συνδυάστε το με φρυγανισμένο ψωμί και αβοκάντο.Συνοδεύστε ζεστές πατάτες φούρνου με cottage.Δημιουργήστε ένα στιγμιαίο γλυκό με cottage, δημητριακά, ξηρούς καρπούς, φρούτα και μέλι.Χρησιμοποιήστε το στη μοντέρνα εκδοχή, μίας παραδοσιακής τυρόπιτας.

Σου άρεσε το άρθρο που μόλις διάβασες; 
Εάν ναι βοήθησε μας με το να το κοινοποιήσεις στους φίλους σου.

Πηγή: healthview.gr
أحدث أقدم