Υλικά

80ml έξτρα παρθένο ελαιόλαδο

1 κρεμμύδι, ψιλοκομμένο

2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένο

1 κόκκινη πιπεριά τσίλι, ψιλοκομμένη

60γρ. κουκουνάρι

60ml λευκό κρασί

3 ώριμες ντομάτες, τριμμένες

3 πλοκάμια χταποδιού, βρασμένα*

40γρ. σταφίδες μαύρες

½ ματσάκι μαϊντανό, ψιλοκομμένο

500γρ. σπαγγέτι

30γρ. βούτυρο

50γρ. κεφαλοτύρι, τριμμένο

ανθό αλατιού, πιπέρι μαύρο φρεσκοτριμμένο

Διαδικασία

Σε μια μεγάλη κατσαρόλα ζεσταίνετε το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά και σοτάρετε το κρεμμύδι, το σκόρδο, την πιπεριά τσίλι και το κουκουνάρι για 2 λεπτά, ανακατεύοντας διαρκώς με μια σπάτουλα.

Σβήνετε με το κρασί και μόλις εξατμιστεί το αλκοόλ, ρίχνετε τις ντομάτες αφήνοντάς τες να πάρουν βράση. Προσθέτετε το χταπόδι κομμένο σε λεπτές φέτες, τις σταφίδες, τον μαϊντανό και αλατοπιπερώνετε. Ανακατεύετε και αφήνετε τη σάλτσα να σιγοβράσει σε χαμηλή φωτιά, μέχρι να δέσει και να μελώσει.

Στο μεταξύ, σε μια μεγάλη κατσαρόλα με μπόλικο αλατισμένο νερό που κοχλάζει βράζετε τα σπαγγέτι για 3-4 λεπτά. Τα σουρώνετε και κρατ’ατε 2 φλιτζάνια από το νερό όπου έβρασαν. Τα ρίχνετε στην κατσαρόλα με το χταπόδι, ανακατεύετε και μαγειρεύετε σε μέτρια φωτιά για 3-4 λεπτά επιπλέον, μέχρι να δέσει η σάλτσα. Αν χρειαστεί, προσθέτετε λίγο από το νερό όπου έβρασαν τα ζυμαρικά.

Αποσύρετε το σκεύος από τη φωτιά, ρίχνετε το κρύο βούτυρο και την τριμμένη παρμεζάνα και ανακατεύετε. 

Σερβίρετε αμέσως σε ζεστά πιάτα.







Πηγή:http:patrastimes.gr

أحدث أقدم