Η μπομπότα είναι μια γλυκιά πίτα, την οποία την έτρωγαν κατά την περίοδο της φτώχειας, της Γερμανικής και Ιταλικής κατοχής.

Στον πόλεμο του 1940 στην Ελλάδα επικρατούσε φτώχεια και ο κόσμος δεν είχε τρόφιμα. (Διαβάστε σχετικά εδώ).  Ζούσε από ότι του πρόσφερε η γη. Ένα από τα φυτά που καλλιεργούσε ο λαός τότε το καλαμπόκι. Από νωρίς τον Απρίλιο ξεκινούσε η διαδικασία της σποράς. Τότε δεν υπήρχαν τα τρακτέρ και η κάθε οικογένεια είχε από ένα άλογο. Σε αυτό το άλογο έδεναν πίσω το αλέτρι και όργωναν τα χωράφια και το έσπερναν καλαμπόκι. Το καλοκαίρι το πότιζαν με νερό είτε από το πηγάδι είτε από το ποτάμι. 

Το Σεπτέμβριο το θέριζαν και το πήγαιναν στο μύλο με τα άλογα και το έκαναν μπομπότα. Από το μύλο  έπαιρναν την μπομπότα σε σακιά και την μετέφεραν στο σπίτι με τα άλογα. Έπειτα η νοικοκυρά έπαιρνε την μπομπότα και την κοσκίναγε μέσα σε μια ξύλινη σκάφη, εκεί ξεχώριζε το αλεύρι που έπεφτε στη σκάφη με το χοντρό αλεύρι όπου το μάζευαν και το έδιναν στα ζώα τους. 

Στη συνέχεια στη σκάφη όπου έχε ήδη πέσει το αλεύρι ρίχνανε την ανάλογη ποσότητα ζεστού νερού. Το ανακάτευαν με μια κουτάλα, το ζύμωναν και το βάζανε σε ταψιά. Αφού έχουμε ανάψει ήδη τον φούρνο με τα ξύλα, το έβαζαν με τα ταψιά μέσα στο φούρνο για μισή ώρα και το έψηναν. 

Έτσι έφτιαχναν τη μπομπότα, γνωστή ως «ψωμί των φτωχών».  Γίνεται πιο λεπτό από τα συνηθισμένα ψωμιά και πιο πυκνό στην υφή.  Συνταγή

Στην  παρακάτω συνταγή  πασπαλίζουμε με σουσάμι και σερβίρουμε κρύο.

Συστατικά:

500 γρ. καλαμποκάλευρο

500 γρ. αλεύρι σταρένιο

30 γρ. μαγιά νωπή ή 1 φακελάκι ξερή

1/2 λίτρο  ζεστό νερό

2 κ.γλ. αλάτι

1 κ.σ. μέλι

1 κ.γλ. ξύσμα πορτοκαλιού (προαιρετικά)

Οδηγίες:

1. Ρίχνουμε  στο μίξερ το καλαμποκάλευρο και το  περιχύνουμε με ζεστό νερό.

2. Ανακατεύουμε να βραχεί όλο και το  αφήνουμε να γίνει χλιαρό. 

3. Πλάθουμε  το ψωμί σε ταψάκι Νο 30. 

4. Λαδώνουμε  και πασπαλίζουμε σουσάμι. 

5. Πατάμε  τη ζύμη με τις παλάμες να απλωθεί ομοιόμορφα. 

6. Αλείφουμε  την επιφάνεια με ζεστό νερό, πασπαλίζουμε σουσάμι και πατάμε με τις παλάμες.

7. Μ’ ένα κοφτερό μαχαίρι χαράσσουμε το ψωμί τριγύρω, αρχίζοντας από την περιφέρεια και φτάνοντας μέχρι κάτω. 

8. Αφήνουμε αχάραχτο το κέντρο. 

9. Αφήνουμε  να διπλασιάσει τον όγκο του, και ψήνουμε  σε μέτρια θερμοκρασία για 30 λεπτά περίπου.


medlabgr

أحدث أقدم