Μια πολύ ιδιαίτερη πίτα που αξίζει τον κόπο και την προετοιμασία. Δοκιμάστε τη ζύμη από πατάτες. Δεν φαντάζεστε τη νοστιμιά.
Υλικά
Για τη ζύμη
Για τη γέμιση
4 πατάτες
3 ποτήρια νερό, χλιαρό
2 κύβους μαγιά μπύρας
αλεύρι όσο πάρει
1 κουτ. σούπας αλάτι χοντρό
2 χούφτες γεμάτες τσουκνίδες, ξερές ή χλωρές
250γρ. μυζήθρα φρέσκια ή φέτα
4 αβγά
1/2 φλιτζάνι βούτυρο ή έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
αλάτι, κόκκινο πιπέρι
Διαδικασία
Γέμιση: Ανακατεύουμε τις τσουκνίδες με 1 κουτ. σούπας αλεύρι. Βάζουμε άφθονο νερό σε μια κατσαρόλα και όταν αρχίσει να κοχλάζει ρίχνουμε τις τσουκνίδες και τις αφήνουμε να βράσουν σε μέτρια φωτιά για 10-15 λεπτά. Τις σουρώνουμε κρατώντας 1 φλιτζάνι από το νερό που έβρασαν. Τις βάζουμε σε ένα μεγάλο μπολ και ανακατεύουμε με 1 κουτ. σούπας βούτυρο ή ελαιόλαδο, 2-3 κουτ. σούπας από το ζουμί τους, το τυρί και τα αβγά. Δοκιμάζουμε και αλατοπιπερώνουμε.
Ζύμη: Τυλίγουμε σε αλουμινόχαρτο μία-μία τις πατάτες και τις ψήνουμε σε δυνατό προθερμασμένο φούρνο, στον αέρα, μέχρι να μαλακώσουν. Αν θέλετε, μπορείτε να τις βράσετε σε άφθονο νερό που κοχλάζει, πάντοτε όμως ολόκληρες και με τη φλούδα τους για να μην τραβήξουν νερό. Αφού ψηθούν, τις καθαρίζουμε και τις λιώνουμε με πιρούνι ή το ειδικό εργαλείο για να γίνουν πουρές. Όχι όμως με μπλέντερ γιατί ο πουρές θα γίνει λαστιχωτός.
Διαλύουμε σε λίγο κρύο νερό τη μαγιά. Κοσκινίζουμε το αλεύρι σε μια μικρή λεκάνη. Κάνουμε μια λακκούβα στο κέντρο και ρίχνουμε τον πουρέ της πατάτας όσο είναι ζεστός, το αλάτι και τη μαγιά. Ζυμώνουμε με το χέρι, προσθέτοντας λίγο-λίγο το χλιαρό νερό. Συνεχίζουμε το ζύμωμα ώσπου να πετύχουμε μια ζύμη απαλή και ελαστική. Πόσο ακριβώς νερό θα χρειαστεί εξαρτάται από το αλεύρι.
Χωρίζουμε τη ζύμη σε 2 κομμάτια. Ένα πιο μεγάλο για τη βάση της πίτας (τα 2/3 της ζύμης) και ένα μικρότερο για να την καλύψουμε. Ανοίγουμε το μεγάλο κομμάτι σε φύλλο.
Πίτα: Βουτυρώνουμε ένα ταψί και απλώνουμε το φύλλο της ζύμης. Αδειάζουμε στο κέντρο τη γέμιση και την απλώνουμε να είναι παντού ισόπαχη. Ανοίγουμε ένα φύλλο με την υπόλοιπη ζύμη και το απλώνουμε «σουρωτά» πάνω από τη γέμιση. Με το φύλλο που περισσεύει από τη βάση φτιάχνουμε τους κόθρους.
Σκεπάζουμε την πίτα και την αφήνουμε σε ζεστό σημείο να φουσκώσει. Αν έχει κρύο ή βιαζόμαστε, γεμίζουμε μια λεκάνη με καυτό νερό και ακουμπάμε από πάνω το ταψί. Οι καυτοί ατμοί θα βοηθήσουν το ζυμάρι να φουσκώσει γρηγορότερα. Ραντίζουμε την πίτα με μπόλικο βούτυρο ή λάδι και αλείφουμε με προσοχή τους κόθρους. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200ºC, στις αντιστάσεις, στη μεσαία θέση, για 45-60 λεπτά.
Πηγή: olivemagazine.gr