Μια ισορροπημένη και υγιεινή διατροφή, όπως η Μεσογειακή, μπορεί να προσφέρει πλήθος θρεπτικών συστατικών, όπως ο χαλκός, το φυλλικό οξύ, ο σίδηρος, το σελήνιο, ο ψευδάργυρος και βιταμίνες Α, Β6, Β12, C και D, που εμπλέκονται στην καλή λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος.
Η Μεσογειακή δίαιτα βασίζεται στην άφθονη κατανάλωση φρούτων και λαχανικών στην καθημερινή κατανάλωση προϊόντων ολικής άλεσης και ελαιολάδου, κατά προτίμηση ωμού, στην τακτική βρώση λιπαρών ψαριών και οσπρίων, λαδερών και στον περιορισμό ζωικών λιπών και κρέατος.
Όσον αφορά στην πρόσληψη πρωτεΐνης που μαζί με τον σίδηρο αποτελούν το κλειδί για ένα γερό ανοσοποιητικό, θυμηθείτε ότι στις βασικές πηγές πρωτεϊνών περιλαμβάνονται, εκτός από το κρέας, και το ψάρι, το αυγό, τα γαλακτοκομικά και τα όσπρια συνδυασμένα με δημητριακά. Τα διαφορετικά χρώματα, επίσης, στα φρούτα και στα λαχανικά περιέχουν το δικό τους μοναδικό συνδυασμό βιταμινών, αντιοξειδωτικών και ανόργανων συστατικών. Γι’ αυτό προσπαθήστε να συμπεριλάβετε μια ποικιλία χρωμάτων στη διατροφή σας.
Καταναλώστε λοιπόν τη σωστή ποσότητα τροφίμων με έμφαση στην ποικιλία και στην ποιότητα!
Ο executive chef Παναγιώτης Μουτσόπουλος, μας προτείνει γευστικές και υγιεινές συνταγές:
Μηλόπιτα με καρύδια και σταφίδες
Φτιάξτε το δικό σας γλυκό, με αγνά υλικά. Συνδυάζει και γεύση αλλά και καλής ποιότητας λιπαρά και φυτικές ίνες. Εύκολη, σπιτική μηλόπιτα.
Υλικά για 1 ταψί διαμέτρου 24εκ)
1 πακέτο φύλλο κρούστας
100γρ. λιωμένο βούτυρο, για άλειμμα
7 μήλα κόκκινα καθαρισμένα και κομμένα σε μικρό καρέ
200γρ. καρυδόψιχα χοντροσπασμένη
180γρ. καστανή ζάχαρη
120γρ. ξανθές σταφίδες (μουλιασμένες σε 60ml. Κονιάκ)
100γρ. φρυγανιά τριμμένη
2γρ. κανέλα σε σκόνη
1πρέζα τριμμένο γαρύφαλλο
50γρ. ζάχαρη καστανή (για τα φύλλα)
Εκτέλεση
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς.
Ανακατεύουμε σε ένα μπολ, τα μήλα, την καρυδόψιχα, τις μουλιασμένες σταφίδες, τη ζάχαρη, την κανέλα, τη φρυγανιά και το γαρύφαλλο.
Βουτυρώνουμε το ταψί μας και στρώνουμε ένα φύλλο κρούστας, το βουτυρώνουμε και αυτό και το πασπαλίζουμε με λίγη ζάχαρη.
Συνεχίζουμε με τον ίδιο τρόπο μέχρι να απλώσουμε στο ταψί τα μισά φύλλα της συσκευασίας.
Αδειάζουμε την γέμιση και την απλώνουμε ομοιόμορφα.
Αρχίζουμε να σκεπάζουμε με τα υπόλοιπα φύλλα που μας έχουν μείνει από πριν την μηλόπιτα όπως κάναμε και πριν βουτυρώνοντας και πασπαλίζοντας με την ζάχαρη και στο τέλος γυρίζουμε τις άκρες που μας περισσεύουν προς τα μέσα.
Βουτυρώνουμε και χαράζουμε από την πάνω πλευρά την πίτα μας και την ψήνουμε για 40 – 45 λεπτά ή μέχρι να ροδίσει.
Ξεφουρνίζουμε, αφήνουμε να κρυώσει ελαφρώς και πασπαλίζουμε με ζάχαρη άχνη και λίγη κανέλα σκόνη και σερβίρουμε.
Καλή όρεξη!
Παναγιώτης Μουτσόπουλος
themaygeias
Ακολουθήστε το Salonika Plus στο twitter.com