Μαγείρεμα: 50 λεπτά - Αναμονή: 1 ώρα 30 λεπτά
Υλικά Συνταγής
Για τη ζύμη
2 ½φλιτζάνια του τσαγιού αλεύρι
½ κουταλάκι του γλυκού αλάτι
¾ του φλιτζανιού βούτυρο
λίγο κρύο νερό
Για τη γέμιση
Εκτέλεση
Ετοιμάζετε τη ζύμη
Σε μπολ ανακατεύετε το αλεύρι με το αλάτι. Κόβετε μέσα το βούτυρο και το ανακατεύετε τρίβοντας το μέχρι να γίνει σαν να έχει το αλεύρι μικρά μικρά μπαλάκια. Προσέχετε το βούτυρο να είναι καλά παγωμένο. Καλό είναι τα χέρια σας να είναι κρύα και στεγνά.
Στη συνέχεια προσθέτετε το νερό κουταλιά κουταλιά μέχρι να κρατιέται η ζύμη και να μπορεέιτε να την ανοίξετε. Βάζετε τη ζύμη σε πλαστική σακούλα, την πιέζετε να γίνει επίπεδη και τη βάζετε στο ψυγείο για τουλάχιστον 1 ώρα.
Ετοιμάζετε τη γέμιση
Αφαιρείτε τα κουκούτσια απ’ τα κεράσια με το ειδικό εργαλείο ή με ένα σύρμα. Τα ρίχνετε σε μπολ. Προσθέτετε το κορνφλάουρ, τη ζάχαρη, τη βανίλια, το λικέρ και το χυμό λεμονιού και ανακατεύετε απαλά το μείγμα της γέμισης.
Ετοιμάζετε την πίτα
Χωρίζετε τη ζύμη σε δύο μέρη (το ένα λίγο μεγαλύτερο από το άλλο). Ανοίγετε το ένα κομμάτι σε φύλλο λίγο μεγαλύτερο από του σκεύους όπου θα ψήσετε (ταρτιέρα, ταψάκι κ.λπ.) ώστε να καλύψετε και τα πλαϊνά τοιχώματα.
Το στρώνετε στον πάτο του σκεύους που έχετε βουτυρώσει ελαφρά. Ρίχνετε από πάνω τη γέμιση των κερασιών και σκορπίζετε τα κυβάκια με το βούτυρο. Ανοίγετε και το άλλο κομμάτι της ζύμης σε ανάλογο δίσκο και σκεπάζετε την πίτα. Κλείνετε καλά τις άκρες και βάζετε την πίτα μισή ώρα στο ψυγείο.
Για το ψήσιμο και το σερβίρισμα
Αλείφετε την πίτα με τον κρόκο του αυγού χτυπημένο, πασπαλίζετε αν θέλετε με λίγη ζάχαρη και χαράσσετε την επιφάνεια σε δυο τρία σημεία. Ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180° C για 45′-50′.
Σερβίρετε την κερασόπιτα, αφού την αφήσετε δυο ώρες να κρυώσει καλά, με παγωτό βανίλια ή ξινή κρέμα.
Για τη ζύμη
2 ½φλιτζάνια του τσαγιού αλεύρι
½ κουταλάκι του γλυκού αλάτι
¾ του φλιτζανιού βούτυρο
λίγο κρύο νερό
Για τη γέμιση
4 1/2 φλιτζάνια φρέσκα κεράσια (πριν το καθάρισμα)
30 γρ. κορν φλάουρ
⅔ φλιτζανιού ζάχαρη
1 κουταλάκι του γλυκού εκχύλισμα βανίλιας
2 κουταλιές της σούπας λικέρ πικραμύγδαλο
1 κουταλιά της σούπας χυμό λεμονιού
1 κουταλιά σούπας κρύο βούτυρο, κομμένο σε κυβάκια
1 κρόκο αυγού
παγωτό βανίλια ή ξινή κρέμα για το σερβίρισμα
30 γρ. κορν φλάουρ
⅔ φλιτζανιού ζάχαρη
1 κουταλάκι του γλυκού εκχύλισμα βανίλιας
2 κουταλιές της σούπας λικέρ πικραμύγδαλο
1 κουταλιά της σούπας χυμό λεμονιού
1 κουταλιά σούπας κρύο βούτυρο, κομμένο σε κυβάκια
1 κρόκο αυγού
παγωτό βανίλια ή ξινή κρέμα για το σερβίρισμα
Εκτέλεση
Ετοιμάζετε τη ζύμη
Σε μπολ ανακατεύετε το αλεύρι με το αλάτι. Κόβετε μέσα το βούτυρο και το ανακατεύετε τρίβοντας το μέχρι να γίνει σαν να έχει το αλεύρι μικρά μικρά μπαλάκια. Προσέχετε το βούτυρο να είναι καλά παγωμένο. Καλό είναι τα χέρια σας να είναι κρύα και στεγνά.
Στη συνέχεια προσθέτετε το νερό κουταλιά κουταλιά μέχρι να κρατιέται η ζύμη και να μπορεέιτε να την ανοίξετε. Βάζετε τη ζύμη σε πλαστική σακούλα, την πιέζετε να γίνει επίπεδη και τη βάζετε στο ψυγείο για τουλάχιστον 1 ώρα.
Ετοιμάζετε τη γέμιση
Αφαιρείτε τα κουκούτσια απ’ τα κεράσια με το ειδικό εργαλείο ή με ένα σύρμα. Τα ρίχνετε σε μπολ. Προσθέτετε το κορνφλάουρ, τη ζάχαρη, τη βανίλια, το λικέρ και το χυμό λεμονιού και ανακατεύετε απαλά το μείγμα της γέμισης.
Ετοιμάζετε την πίτα
Χωρίζετε τη ζύμη σε δύο μέρη (το ένα λίγο μεγαλύτερο από το άλλο). Ανοίγετε το ένα κομμάτι σε φύλλο λίγο μεγαλύτερο από του σκεύους όπου θα ψήσετε (ταρτιέρα, ταψάκι κ.λπ.) ώστε να καλύψετε και τα πλαϊνά τοιχώματα.
Το στρώνετε στον πάτο του σκεύους που έχετε βουτυρώσει ελαφρά. Ρίχνετε από πάνω τη γέμιση των κερασιών και σκορπίζετε τα κυβάκια με το βούτυρο. Ανοίγετε και το άλλο κομμάτι της ζύμης σε ανάλογο δίσκο και σκεπάζετε την πίτα. Κλείνετε καλά τις άκρες και βάζετε την πίτα μισή ώρα στο ψυγείο.
Για το ψήσιμο και το σερβίρισμα
Αλείφετε την πίτα με τον κρόκο του αυγού χτυπημένο, πασπαλίζετε αν θέλετε με λίγη ζάχαρη και χαράσσετε την επιφάνεια σε δυο τρία σημεία. Ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180° C για 45′-50′.
Σερβίρετε την κερασόπιτα, αφού την αφήσετε δυο ώρες να κρυώσει καλά, με παγωτό βανίλια ή ξινή κρέμα.
φωτο από iccokgreek.com
icookgreek.com