Στριφτή κολοκυθόπιτα για το σχολικό καλαθάκι ή το τάπερ του γραφείου. Παρέα με μία πράσινη σαλάτα, τη λες και ελαφρύ γεύμα.

Υλικά

1 πακέτο φύλλο κρούστας για πίτες και γλυκά
1 κιλό κολοκύθα κόκκινη ή κίτρινη
1½ φλιτζάνι ελαιόλαδο
400γρ. φέτα
1 μικρό ματσάκι δυόσμο φρέσκο, ψιλοκομμένο
1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
2 αβγά
3 κουτ. σούπας τραχανά γλυκό
2 κουτ. σούπας σουσάμι
λίγη κανέλα
αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση

Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180οC. Πλένετε καλά και κόβετε την κολοκύθα σε κομμάτια (μαζί με τη φλούδα) αφαιρώντας τους σπόρους και την απλώνετε σε ταψί στρωμένο με αντικολλητικό χαρτί ψησίματος με την ψίχα από πάνω. Τη ραντίζετε με ελάχιστο ελαιόλαδο και την πασπαλίζετε με ελάχιστη κανέλα κι αλάτι.

Ψήνετε την κολοκύθα στο φούρνο για περίπου 25 λεπτά, μέχρι να μαλακώσει καλά και στο μεταξύ ψιλοκόβετε και σοτάρετε το κρεμμύδι με λίγο από το ελαιόλαδο.

Κόβετε και αφαιρείτε τη φλούδα της κολοκύθας και τη ρίχνετε σε ένα μπολ. Την πατάτε με πιρούνι να λιώσει και από πάνω ρίχνετε τα σοταρισμένα κρεμμύδια, αλατοπίπερο, τη φέτα σε χοντρά κομμάτια, τα αβγά ελαφρώς χτυπημένα, τον τραχανά και το δυόσμο. Ανακατεύετε καλά να γίνει ομοιογενής η γέμιση.

Λαδώνετε ένα μέτριο ταψί και στη συνέχεια παίρνετε ένα ένα τα φύλλα της κρούστας και με ένα πινέλο τα αλείφετε με λάδι. Τα τοποθετείτε μπροστά σας με τη μεγάλη πλευρά τους κατά μήκος και απλώνετε μια σειρά από γέμιση στο κάτω μέρος τους. Τα τυλίγετε ένα ένα σε ρολά που τοποθετείτε το ένα δίπλα στο άλλο, με σκοπό να δημιουργήσετε ένα σαλιγκάρι που θα ξεκινάει από τα πλαϊνά του ταψιού και θα καταλήξει στο κέντρο του.

Λαδώνετε την επιφάνεια της πίτας ξανά, την πασπαλίζετε με σουσάμι, τη ραντίζετε με το χέρι σας με λίγο νερό και την ψήνετε στο ζεστό φούρνο για 45 λεπτά μέχρι να ροδοκοκκινίσει όμορφα. Τη σερβίρετε ζεστή, χλιαρή ή και κρύα. Φωτογραφία: Βαγγέλης Πατεράκης – Food styling: Αντωνία Κατή. Συνταγή από την Ιωάννα Σταμούλου.

olivemagazine.gr
أحدث أقدم