Συνταγή για μια υπέροχη και πολύ νόστιμη πίτα με ό,τι απέμεινε από τη χριστουγεννιάτικη γαλοπούλα
Για την πίτα
700 γρ. ζύμη μπριζέ* ή ίση ποσότητα «εύκολη σφολιάτα*» ή 2 έτοιμα φύλλα σφολιάτας
λίγο αλεύρι για την επιφάνεια
1 κρόκος αυγού κατά προτίμηση βιολογικού
1 κουτ. σούπας σουσάμι
1 κουτ. σούπας μαυροκούκκι μαύρο σουσάμι που θα βρείτε στα σούπερ μάρκετ, στο ράφι με τα μπαχαρικά
Για τη γέμιση
4 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
1 ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
700 γρ. φιλέτο από στήθος γαλοπούλας κομμένο σε λεπτές λωρίδες πλάτους 1 εκ. (εναλλακτικά, χρησιμοποιώ ίση ποσότητα από φιλέτο στήθος κοτόπουλου)
2 μέτριες πιπεριές Φλωρίνης σε λεπτές λωρίδες
2 μέτριες πιπεριές κέρατο σε λεπτές λωρίδες
70 γρ. γραβιέρα γλυκιά τριμμένη
2 κουτ. σούπας μουστάρδα κατά προτίμηση με κόκκους
αλάτι φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Για τη μπεσαμέλ
1 φλιτζάνι 200 ml γάλα
150 ml κρέμα γάλακτος
40 γρ. αγελαδινό βούτυρο
25 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 κρόκος αυγού κατά προτίμηση βιολογικού
αλάτι φρεσκοτριμμένο πιπέρι
λίγο φρεσκοτριμμένο μοσχοκάρυδο
Εκτέλεση
Για τα φύλλα ζύμης: Χωρίζω τη ζύμη μπριζέ σε δύο ίσα μέρη. Σε μια ελαφρώς αλευρωμένη επιφάνεια ανοίγω με τον πλάστη το ένα κομμάτι ζύμης, σε στρογγυλό φύλλο με διάμετρο 24 εκ.
Βουτυρώνω ένα στρογγυλό ταψάκι με διάμετρο 22 εκ., και απλώνω εκεί το φύλλο, φροντίζοντας να εφαρμόσει καλά στον πυθμένα και τα τοιχώματα. Τρυπάω το φύλλο σε διάφορα σημεία με ένα πιρούνι, το καλύπτω καλά με διάφανη μεμβράνη και το βάζω στο ψυγείο.
Πλάθω το άλλο κομμάτι ζύμης σε μπάλα, την τυλίγω και αυτή σε διάφανη μεμβράνη και τη βάζω στο ψυγείο. Εκεί, θα αφήσω τις δύο ζύμες μέχρι να ετοιμάσω τη γέμιση της πίτας.
Για τη μπεσαμέλ: Σε ένα κατσαρολάκι ζεσταίνω το γάλα και την κρέμα γάλακτος, χωρίς να τα αφήσω να κάψουν.
Σε άλλο κατσαρολάκι ζεσταίνω το βούτυρο σε μέτρια φωτιά και, όταν λιώσει, ρίχνω πασπαλιστά το αλεύρι και το ανακατεύω αμέσως με το σύρμα. Το καβουρδίζω για 2 – 3 λεπτά, μέχρι να αποκτήσει ένα σκούρο χρυσαφένιο χρώμα, ανακατεύοντας διαρκώς με το σύρμα. Σταδιακά και χωρίς να σταματήσω το ανακάτεμα, ρίχνω το γάλα με την κρέμα γάλακτος. Ζεσταίνω το μείγμα αυτό για λίγα λεπτά, χωρίς να σταματήσω το ανακάτεμα, μέχρι η κρέμα να δέσει σχετικά. Αποσύρω από τη φωτιά, προσθέτω τον κρόκο αυγού, νοστιμίζω με αλάτι, πιπέρι και λίγο τριμμένο μοσχοκάρυδο και σκεπάζω την κατσαρόλα με διάφανη μεμβράνη, την οποία εφαρμόζω στην επιφάνεια της κρέμας, για να μην σχηματιστεί κρούστα. Αφήνω κατά μέρος.
Για τη γέμιση: Ζεσταίνω το ελαιόλαδο σε μια φαρδιά και ρηχή κατσαρόλα και σοτάρω τα κρεμμύδι για 2 – 3 λεπτά σε μέτρια φωτιά, μέχρι να μαραθεί, αλλά να μην ροδίσει. Προσθέτω τη γαλοπούλα (ή το κοτόπουλο) και τις πιπεριές, δυναμώνω καλά τη φωτιά και σοτάρω τα υλικά για 2 – 3 λεπτά, μέχρι οι πιπεριές να μαλακώσουν και η γαλοπούλα να ροδίσει απαλά. Νοστιμίζω με αλάτι και πιπέρι, ανακατεύω και αποσύρω από τη φωτιά. Προσθέτω τη μουστάρδα και την τριμμένη γραβιέρα και ανακατεύω καλά.
Για την πίτα: Βγάζω το ταψάκι με τη ζύμη από το ψυγείο και αφαιρώ τη μεμβράνη. Αδειάζω στη ζύμη την κρέμα μπεσαμέλ και την απλώνω ομοιόμορφα. Από πάνω απλώνω το μείγμα της γαλοπούλας (ή του κοτόπουλου).
Βγάζω το άλλο κομμάτι ζύμης από το ψυγείο και, σε μια ελαφρώς αλευρωμένη επιφάνεια το ανοίγω με τον πλάστη σε φύλλο με διάμετρο 26 εκ. Με το φύλλο αυτό καλύπτω τη γέμιση και με ένα μαχαιράκι κόβω όση ζύμη εξέχει από τα τοιχώματα του ταψιού. Βρέχω τις άκρες των δύο φύλων και τις πιέζω με τα δάχτυλά, μου για να κολλήσουν.
Με τη μύτη του μαχαιριού κάνω μια-δυο λεπτές σχισμές στο κέντρο του φύλλου, ώστε να διαφεύγει από εκεί ο ατμός στη διάρκεια του ψησίματος και να μην σκάσει η ζύμη.
Με τον ίδιο ακριβώς τρόπο χρησιμοποιώ και τα φύλλα σφολιάτας.
Αλείφω την επιφάνεια της πίτας με τον κρόκο αυγού και την πασπαλίζω με τα δύο είδη σουσαμιού. Ψήνω την πίτα 40 – 45 λεπτά, μέχρι να ροδίσει.
Την αφήνω να γίνει χλιαρή και τη σερβίρω, συνοδεύοντας με σαλάτα εποχής.
mamapeinao.gr