Συνηθίζουμε να το τρώμε το καλοκαίρι με ουζάκι στην παραλία. Αλλά και την περίοδο της νηστείας, είτε βραστό είτε μαγειρευτό, με κοφτό μακαρονάκι. Ο λόγος για το χταπόδι, ένα από τα πιο υγιεινά θαλασσινά, το οποίο ξεχωρίζει τόσο για την υψηλή διατροφική αξία του όσο και για την πολύ χαμηλή περιεκτικότητά του σε χοληστερίνη.
Υλικά για 4 μερίδες
1 μεγάλο χταπόδι (περίπου 1,4-1,5 κιλό)
1 μεγάλο κρεμμύδι, κομμένο στη μέση και σε λεπτές φέτες
4 μεγάλες πατάτες, καθαρισμένες και κομμένες στη μέση και στη συνέχεια το κάθε μισό στα 3 ή 4
3-4 σκελίδες σκόρδο, κομμένες σε πολύ λεπτές φέτες
7-8 μικρά κλωναράκια φρέσκο θυμάρι
2 φύλλα δάφνη
½ κ.γ. κύμινο, τριμμένο
1 κ.γ. σπόροι κόλιανδρου, σπασμένοι ή τριμμένοι
50 ml ξηρό λευκό κρασί
150 ml ελαιόλαδο
60 ml χυμό λεμονιού
αλάτι
πιπέρι
Εκτέλεση
Αφού καθαρίσουμε και πλύνουμε καλά το χταπόδι, χωρίζουμε τα πλοκάμια και κόβουμε το υπόλοιπο μέρος του σε μεγάλα σχετικά κομμάτια.
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 190°C.
Βάζουμε τις πατάτες, το κρεμμύδι και το σκόρδο σε μία γάστρα. Προσθέτουμε λίγο αλάτι (θυμηθείτε ό,τι είπαμε για το χταπόδι!) και πιπέρι και ανακατεύουμε.
Προσθέτουμε τη δάφνη και τοποθετούμε το χταπόδι πάνω και ανάμεσα από τις πατάτες. Βάζουμε διάσπαρτα τα κλωναράκια από θυμάρι.
Σε ένα μπολ ανακατεύουμε το ελαιόλαδο με το κρασί, τον χυμό λεμονιού, το κόλιανδρο, το κύμινο και λίγο ακόμα πιπέρι. Περιχύνουμε το χταπόδι και τις πατάτες με το μείγμα.
Κλείνουμε τη γάστρα και ψήνουμε για περίπου 45-50 λεπτά.
Ανοίγουμε τη γάστρα. Το χταπόδι και οι πατάτες πρέπει να έχουν μαλακώσει και η γάστρα να έχει υγρά.
Αφήνουμε ανοιχτή τη γάστρα και την επιστρέφουμε στο φούρνο για ακόμη 20 λεπτά περίπου, μέχρι να πάρει ωραίο χρώμα και να καραμελώσει.
Πηγή