Πληθαίνουν οι καταγγελίες στη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, από γυναίκες που αντιλαμβάνονται πως διακινούνται προσωπικές τους φωτογραφίες και βίντεο μέσα από “κλειστές ομάδες” σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης, όπως το Telegram.

Μάλιστα, σε συγκεκριμένη ομάδα υπάρχουν φωτογραφίες και βίντεο από 350+ κοπέλες με το όνομα και τα στοιχεία τους, από τη Θεσσαλονίκη.

Τα παραπάνω έρχονται μετά τις έρευνες για κύκλωμα revenge porn στη Λάρισα με τουλάχιστον τέσσερα θύματα. Συγκεκριμένα, και σε αυτές τις περιπτώσεις οι δράστες απαιτούσαν χρηματικά ποσά για να μην δημοσιεύσουν φωτογραφίες και βίντεο, ενώ εάν τα θύματα δεν ενέδιδαν, κοινοποιούσαν υλικό σε μεγάλο αριθμό ατόμων. Όπως προέκυψε από την έρευνα, οι δράστες αρχικά προσέγγιζαν τυχαία τα θύματα που είναι χρήστες διαδικτυακών πλατφορμών κοινωνικής δικτύωσης, μέσω προσωπικού μηνύματος, χρησιμοποιώντας προφίλ γνωστού τους προσώπου, το οποίο είχαν παραβιάσει σε προγενέστερο χρόνο.

Ανατριχιαστικό είναι μάλιστα το γεγονός πως σε παράνομη ομάδα “Sextortion” του Telegram βρίσκονται εγγεγραμμένα πάνω από 15.000 μέλη, τα οποία ανταλλάσσουν ή δημοσιεύουν πορνογραφικό υλικό γυναικών, χωρίς φυσικά την συναίνεσή τους. Η στοχοποίηση και η διαπόμπευση των γυναικών αυτών είναι καθημερινή, ενώ υπάρχουν και πολλαπλές περιπτώσεις, παραποίησης.

Εκτιμάται δε, πως έχουν διακινηθεί ήδη πάνω από 100.000 γυμνές φωτογραφίες γυναικών από το Instagram, το Facebook ή το Only Fans, οι οποίες έχουν διαρρεύσει χωρίς συναίνεση, ή έχουν δεχθεί επεξεργασία, ή έχουν “κατέβει” από τις πλατφόρμες παράνομα. Όπως καταγγέλλεται στα social, αναρτούνται και καρέ γυναικών που έχουν ληφθεί σε δημόσιους χώρους, χωρίς τη θέλησή τους.

Δεκάδες καταγγελίες έχει δεχθεί και η ομάδα Yperoxes.gynaikes στο Instagram, ενώ σε πολλές περιπτώσεις τα θύματα είναι και ανήλικα.

Πολλοί χρήστες, ιδίως στο Twitter, κάνουν έκκληση στις Αρχές για να δράσουν άμεσα ώστε να εντοπιστούν οι υπαίτιοι και εκείνοι που προωθούν και προμηθεύονται το πορνογραφικό υλικό. Για τον ίδιο λόγο έχει ξεκινήσει ψηφιακή καμπάνια συλλογής υπογραφών για να εντοπιστεί άμεσα το πορνογραφικό υλικό και να κατέβει από Μέσα όπως το Telegram και το Discord.

Παράλληλα, στα social media ανέβηκε κάλεσμα – πρωτοβουλία για συγκέντρωση στην Ασφάλεια Θεσσαλονίκης για μαζικές επώνυμες καταγγελίες, ενώ δικηγόροι που εκπροσωπούν υποθέσεις αναμένεται να τοποθετηθούν επίσημα μέσα στο επόμενο διάστημα.

Την ίδια ώρα, πολλές κοπέλες προχωρούν σε καταγγελίες στα social media, αναφέροντας πως φωτογραφίες που ανεβάζουν κυρίως στο Instagram, παραποιούνται και διακινούνται ως γυμνές.

Το ζήτημα ανέδειξε με ανάρτησή της και η βουλεύτρια του ΜέΡΑ25, Μαρία Απατζίδη.

Πηγή κειμένου και φωτογραφίας: thesspress.gr

Νεότερη Παλαιότερη