Σήμερα σας προτείνουμε να φτιάξετε μανιταρόπιτα με σφολιάτα. Ιδανική ακόμη και για κυρίως πιάτο.

Υλικά


750 γρ. μανιτάρια, κομμένα σε φέτες
6 κ. σ. βούτυρο
1/4 φλ. τσαγιού ψιλοκομμένο γλυκό κρεμμύδι
Το χυμό από 1/2 λεμόνι
1/2 κ. γλ. αποξηραμένο θυμάρι
5 κ. σ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 1/4 φλ. τσαγιού ζωμό κοτόπουλου
1/3 φλ. τσαγιού κόκκινο κρασί
2 κ. σ. κρέμα γάλακτος
Αλάτι και πιπέρι για γεύση
1 πακέτο κατεψυγμένη σφολιάτα, αποψυγμένη
1 αυγό, χτυπημένο

Εκτέλεση

Προθερμάνετε το φούρνο στους 190 βαθμούς και λαδώστε ελαφρώς ένα ταψί.

Λιώστε 3 κουταλιές της σούπας βούτυρο σε ένα μεγάλο τηγάνι σε μέτρια φωτιά. Προσθέστε τα μανιτάρια και τα κρεμμύδια και ανακατεύοντας περιστασιακά, αφήστε να σιγοβράσουν για 10 λεπτά, μέχρι να εξατμιστούν όλα τα υγρά των μανιταριών. Ανακατέψτε το χυμό λεμονιού και το θυμάρι και σιγοβράστε 2 λεπτά.

Λιώστε 3 κουταλιές της σούπας βούτυρο σε μια ξεχωριστή κατσαρόλα. Προσθέστε το αλεύρι και ανακατέψτε συνεχώς για περίπου 1 λεπτό. Προσθέστε σταδιακά το ζωμό κοτόπουλου, το κρασί και την κρέμα γάλακτος, ανακατεύοντας με σύρμα μέχρι η σάλτσα να γίνει λεία και να πήξει, περίπου 3 λεπτά. Η σάλτσα θα πρέπει να είναι πολύ πηχτή. Αλατοπιπερώστε και ανακατέψτε.

Μεταφέρετε το μείγμα μανιταριών στο μείγμα ζωμού σάλτσας και ανακατέψτε καλά.

Ανοίξτε ένα φύλλο σφολιάτας για να χωρέσει στο ταψί της πίτας. Πιέστε ομοιόμορφα στη βάση του ταψιού και τα τοιχώματα και απλώστε το μείγμα μανιταριών.

Ανοίξτε το δεύτερο φύλλο σφολιάτας και τοποθετήστε το από πάνω. Κόψτε την περίσσεια και σφίξτε τις άκρες για να κλείσει. Χαράξτε την κορυφή με ένα μαχαίρι σε διάφορα σημεία, ώστε να διαφεύγει ο ατμός. Αλείψτε την κορυφή της πίτας με το χτυπημένο αυγό.

Ψήστε στον προθερμασμένο φούρνο μέχρι να ροδίσει και να φουσκώσει το μείγμα μανιταριών, περίπου 40 λεπτά. Αφήστε την πίτα να κρυώσει ελαφρώς πριν τη σερβίρετε.


Πηγή
Νεότερη Παλαιότερη